Pozovite nas 063 7 365 063 | 064 1 154 969

Lanci za motocikle

Lanci za motocikle
otkup
pogonski-lanci

Slabije upućeni će odmah pomisliti na lance za sneg to jest za zimske uslove vožnje, ali ne. Nije reč o tome. Reč je o jednom od glavnih delova svakog motocikla, a to je prilično jednostavna naprava bez koje ovo prevozno sredstvo ne bi moglo da funkcioniše. Naravno, govorimo o delu koji je zadužen za prenos snage i brzine sa motora na točak.
pogonski-lanciPogonski lanci
Sobzirom na to da su jako bitan element svakog motocikla na njih se mora obratiti posebna pažnja kako bi motor dobro radio i bio bezbedan kako za vozača tako i za druge učesnike u saobraćaju. Zato se mora voditi računa o istrošenosti pogonskog lanca. Provera istrošenosti je veoma jednostavna i radi se merenjem dužine istoga. Ako je dužina korišćenog manja za dva ili više procenta u odnosu na dužinu novog pogonskog lanca definitivno je došlo vreme za promenu. Osim toga, na svakih 50 hiljada kilometara potrebno je promeniti i zupčanike jer su se do tada i oni dobro istrošili.
Što se tiče produžavanja radnog veka ovih delova ista pravila važe kao i za druge auto i moto komponente, a to je pranje i podmazivanje. Što se tiče plastičnih delova u lancu, koji sprečavaju ulazak blata i prašine, na njih najbolje utiče petrolej. Ne oštećuje ih, a skida prljavštinu i masnoću pa se ovo sredstvo uveliko preporučuje.
Ako ga čistite nekim drugim sredstvom posebno obratite pažnju da li je na vašem motoru lanac sa O ili X ringovima (danas gotovo svi lanci poseduju spomenute plastične prstenove) i da na proizvodu piše da neoštećuje takav tip lanca (npr. O-Ring safe). A ako nemate adekvatnog sredstva za podmazivanje možete se poslužiti i uljem koje posjeduje SAE 80-90 oznaku.

Vrlo je bitno ujedno i proveravati pravilnu zategnutost vašeg lanca budući da prejako nategnut ili prelabav lanac znatno smanjuju vek trajanja.
RK lanci
Takasago iliti RK – za mnoge najkvalitetniji svjetski lanci. Poreklom iz Japana, ovaj proizvodjac se fokusirao vise na trziste SAD-a nego na Evropu pa je s toga manje poznat kod nas. Interesantno je da na vecim i zahtevnijim trzistima slovi za apsolutnog lidera po kvalitetu iako je konkrencija izuzetno jaka.
Pored ovih postoje I Regina lanci za motocikle, koji su takođe kvalitetni I izdržljivi, međutim motociklisti kod nas preporučuju RK varijantu.

BRZA besplatna procena Vašeg polovnog automobila

Zahtev