Изборник Затворити

Automobili za decu

automobili za decu

Neke od najzanimljivijih igračaka za decu jesu posebno napravljeni mali automobili za decu koje naši klinci mogu da voze po parkovima i dvorištima. Ne samo da su dobro napravljeni i dizajnirani da se svide deci već mladi i budući vozači u njima imaju osećaj kao da rade nešto kao stariji da ne kažemo matori.
automobili za decuSvi se sećamo kako smo sa radošću trčali prema improvizovanom parkingu sa ovim automobilima za decu na Tašmajdanu ili u pojedinim delovima grada i kako smo bili tužni ukoliko iz bilo kog razloga nismo mogli da ih vozimo. Tu pravila poput onog ovo je za dečake, a ovo za devojčice ne važe. Podjednako su primamljivi kako za jedne tako i za druge.
Uglavnom su na pedale koje su različitog oblika. Oni malo manji, plastični automobilčići, imaju nekako čudne pedale kojima pokreću vozilo tako što ih guraš napred nazad neizmenično. Ove, bar u mom slučaju, nikad nisam voleo lično i nikako nisam mogao da skapiram kako da ih guram da bih išao napred. Uvek sam išao u nazad.
Pored njih postoje i oni koji imaju pedale i lanac kao na biciklama. E takvi su prava stvar za klince. Ima čak i modela koji su za one malo starije to jest do 12 godina. Ti automobili za decu su uglavnom apokaliptički napravljeni tačnije kao da pripadaju dečijim vozilima iz filma Pobesneli Maks. Samo bez šarenih boja. Meni su uvek ti bili zanimljiviji od onih plastikanera.
Lepo možeš da se zaletiš i da se vozikaš kao pravi. Na onim malo boljim postoje i kočnice, naravno ručne, tako da nema velikih problema ukoliko zastaneš na uzbrdici ili se uplašiš velike nizbrdice.

Automobili za decu na akumulator
automobili-za-decu-na-akumulatorOvi autići i automobili za decu na akumulator su već posebna kategorija, takozvana jača priča.  Kad samo bili klinci, ovakve automobile za decu na akumulator smo imali prilike da viđamo a neki su ih i vozili. Danas ovih automobila ima u velikom količinama pogotovu što su proizvedeni iz Chine prilagođeni su maloj deci naravno, jer iako imaju elektromotor nisu napravljeni da idu 100 na sat i potpuno su prilagođeni deci. Jedva da su brži od prosečnog hoda odraslog čoveka. Sve u svemu opasnosti nema.
U njima je možda čak i bolja uživancija nego u prethodnoj kategoriji. Često su napravljeni kao manje verzije velikih automobila što dodatno daje poseban oećaj, ali i statusni simbol, na neki način. U tom smislu pojedini roditelji svojoj deci kupuju replike Mercedesa, Audija ili Poršea.
Ono što je najbolje kod svih pomenutih automobila za decu jeste to što će najmlađi biti oduševljeni ovim poklonom. Osim zabavnog mogu imati i vrlo koristan edukativni karakter. Na ovaj način deca se od malih nogu mogu učiti kako treba da se vozi. Da nije u redu da se ide brzo i da postoje neka pravila..