Изборник Затворити

Kako je bilo na Sajmu automobila

stari dobri fica na sajmu automobila

Kako je bilo na Sajmu automobila
Sudeći po brojkama u medijskim izveštajima protekli beogradski Sajam automobila bio je više nego dobro posećen. Podatak o više od 50000 posetilaca za samo jedan vikend govori više nego isto toliko reči. Istina bilo je sajmova koji su bili tekako posećeniji, ali je ovaj ipak malo važniji od tih ranijih.
stari dobri fica na sajmu automobilaPre svega ovo je prvi koji je zabeležio znatniji porast prodaje novih vozila. To je jako bitno s’obzirom na to da se kod nas, zbog tankog novčanika, kola tretiraju kao investicija, a ne kao potrošna roba. Znači da kad kupujemo auto kupujemo ga da traje duži vremenski period, a ne da bi ga vozikali malo jer nam je taj model baš simpatičan za ovu letnju sezonu. Naravno da postoje i takvi slučajevi, ali je njihova brojnost više statistička greška nego sve češća pojava.
Dobar start
Prema rečima Milana Vukasovića, vd. direktora Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova, ova 2015. godina je sasvim dobar početak kada je reč o prodaji automobila. Čak 10 procenata više vozila je kupljeno u odnosu na isti period u 2014.
Iskusniji poznavaoci ove problematike tvrde da se po sajamskoj prodaji cela godina poznaje. Tako je za ovih nekoliko dana 52. Međunarodnog Sajma automobila prodato više od 2000 četvorotočkaša.
Brojke
Na manifestaciji se predstavilo 400 izlagača iz 26 zemalja sveta. Od tih četiri stotine najviše prodatih vozila imali su Škoda i Fiat, 300 i 400 komada. Posle njih sledi Volksvagen sa oko 200 prodatih. Ford je na sajmu pronašao kupce za 200 vozila, Opel za 170 do 180 i Renault i Dacia sa po 150 auta. Peugeot i Citroen po 50 vozila, BMW 50 i Toyota takođe oko 50 vozila, dok su ostali prodali manje od tog broja.
Od skupljih automobila najbolje su se prodavala vozila koja koštaju između 8000 i 12000 evra iako su malo teže nalazila put do kupaca. Naravno, kao po pravilu, oni najskuplji modeli su prodati već na početku sajma.
Osim najboljih i najskupljih automobila više desetina hiljada ljubitelja vozila uživalo je i pogledu na zanosne hostese. Naime, one su na nekim štandovima bile preko potrebne da podižu temperaturu s’obzirom na cene modela pored kojih su stajale, a koje su ledile krv u žilama.