Изборник Затворити

Kako uvesti automobil

kako-uvesti-automobil

Pitate se kako uvesti automobil? Svako od nas se barem jednom u životu ozbiljno zapitao da li je najbolja varijanta za kupovinu auta u stvari uvoz polovnjaka iz neke druge zemlje. Realno govoreći možda i jeste. Treba tu poraditi malo na istraživanju raznih tržišta automobila, jer iako su vozila od istog proizvođača ipak nisu istog kvaliteta u Italiji i Nemačkoj. Nije da se prave drugačijeg kvaliteta za različita tržišta već se navike vozača u pojedinim državama drastično razlikuju.
kako-uvesti-automobilVozila su podjednako dobra, ali ih Italijani voze za sve pare i neobraćaju mnogo pažnje na detalje. Sve dok auto može da povuče i ide brzo to je ok. Kod Nemaca je drugačija filozofija. Brinu se o detaljima, lickaju ih, održavaju i gotovo 99 odsto uređaja i sistema u kolima im odlično funkcioniše. Ove dve zemlje su namerno upoređene jer prikazuju najveće razlike. Sve druge su nekako između.
Elem, imate pare i hoćete da uvezete auto od negde. Naš savet je Nemačka, Austrija, Švajcarska. Blizu su i uglavnom su pošteni. Kažemo uglavnom jer svuda ima kukolja. I možda najbitnije, a to je što u tim državama ima mnogo naših ljudi koji vam mogu pomoći.
Znači, kad ste pronašli zemlju sledi pretraživanje oglasa na internetu, vaganje preporuka raznih prijatelja ili rođaka i naravno odmeravanje po cenama. Kad ste našli auto koji vam odgovara obavezno proverite da li vozilo ima servisnu knjižicu da biste znali kada su i koji servisi rađeni, a uz to tim dokumentom se za potrebe carinjenja potvrđuje pređena kilometraža koja utiče na cenu. Ako je auto prešao više osnovica za carinjenje biće manja.
Konkretna cena vozila formira se na osnovu ponude i potražnje u katalozima cena za različite države. To je ono kad vlasnik kola traži 10000 evra za auto koji verovatno toliko i vredi, ali ga na tržištu ima mnogo i slaba je potražnja pa mu je realna cena duplo manja

Uvoz polovnih automobila

Našli ste zemlju i auto plac ili čoveka koji će vam prodati baš taj neki auto. Sledeći korak je račun. Račun vam izdaje autoplac na kome uzimate kola. Ako kupujete od fizičkog lica onda sklapate ugovor koji overavate kod notara. Bolje je kupiti auto od vlasnika, ali to zato što se prilikom carinjenja automobila kupljenog na autoplacu koristi viša kataloška cena koja u nekim slučajevima može biti i do 20 odsto.
Kada prelazite granicu, ulazite u Srbiju, špediter sastavlja dokument, propratnicu, na kojoj stoji da u roku od 72h morate da se pojavite na carini u gradu gde živite i ocarinite vozilo. Tu prijavite servisnu knjižicu da biste ostvarili umanjenje na osnovu prešene kilometraže. Ono što je najbolje jeste da nađete špeditera pre polaska na put i sve se lepo dogovorite. U tom slučaju kraće se zadržavate prilikom obavljanja sve ove papirologije.
Ono što ovaj put nismo prikazali to su troškovi. Zbog toga vam samo napominjemo da uz trošak kupovine auta dodate i sledeće:
– Troškovi puta u stranu zemlju (što je dalja veći je izdatak)
– Troškovi boravka za vreme traženja auta (zato je najbolje da odete kod nekog našeg u inotranstvu gde biste prespavali i hranili se)
– Troškovi papira za povratak i sam povratak (privremene tablice ako trebaju, gorivo, hrana i voda, putarina…)
– Troškovi carine
Ukoliko želite sve ovo da izbegnete možete angažovati neku agenciju da vam sve ovo obai, ali očekujte i to da cena neće biti mnogo manja. Međutim najbitnije je da ste izbegli svo ovo silno cimanje.
Uživajte u avanturi uvoza polovnog automobila.