Изборник Затворити

Kvar automobila u Grčkoj

kvar-automobila-u-grckoj

Konačno ste isplanirali svaki detalj letovanja. Nije ni čudo kad ste za njega odvajali pare odmah posle Nove godine. Imali ste vremena za sve. Stotinama hiljada puta ste kliktali na sajtove koji su do u tančina objašnjavali šta i gde imate baš u tom mestu, a i okolini određene destinacije u nama bratskoj Grčkoj. A glavna atrakcija vam je to što ovaj put idete svojim kolima. Nema više grčenja u autobusima i slušanja dosadnih putnika. Ovako, u stilu sam svoj gazda, pravac na put. Staneš kad hoćeš, prošetaš, upališ cigaru… ma milina. Jedino treba obratiti pažnju na to „šta ako se desi nešto na putu?“
kvar-automobila-u-grckojDuga putovanja su uvek odličan razlog da nešto pođe naopako sa kolima, to jest prevozom. Ne mora uvek da bude neki apokaliptični kvar, teška saobraćajna nezgoda ili napad drumskih razbojnika. Ali je zato velika verovatnoća da će se nešto pregrejati, klima će možda da zeza pa će opteretiti ceo sistem, neki kaiš će pući ili se olabaviti… Tkođe, ne smem se zaboraviti ni to da ni gorivo nije svuda isto pa i pumpa za gorivo vrlo lako prestane sa radom, a tek da ne pominjemo pucanje neke od četiri gume ili možda i više od jedne.
Da biste se obezbedili u ovakvim slučajevima obavezno je da imate polisu osiguranja. Dobra je ona osnovna, ali kad je reč o pitovanju u inostranstvo dobro je imati neki skuplji paket. Cene su uglavnom iste svuda i nije bitno koliko daleko putujete. Ali je zato bitna stavka koliko vam je auto star zbog kvarova a pogotovo od kvara automobila u Grčkoj.. Osiguranja često imaju ograničenja pa tako većina ne prodaje polise ako vam je auto stariji od 9 ili 10 godina, a ona koja prodaju, u tim slučajevima, naplaćuju skuplje.
Ono što je glavno jeste što na taj način imate zagarantovanu tehničku asistenciju u Grčkoj, ali i u drugim zemljama.
Kako to izgleda u praksi. Auto vam stane negde na putu. Na instrument tabli se pale lampice koje opominju da sa kolima svašta nešto nije u redu. Da ste u Srbiji nekako bi bilo lakše, ali niste. Ali zato imate polisu osiguranja.
Prva stvar koju bi trebalo da uradite jeste da kontaktirate svoje osiguranje. Objasnite im u čemu je problem ili šta mislite da je problem. Oni će vam, preko svojih saradnika ili partnera u grčkoj, organizovati besplatno šlepovanje do najbližeg servisa. U ovim situacijama OBAVEZNO sačekajte šlep službu koju vam šalje vaše osiguranje ili grčka firma za pomoć na putu sa kojim osiguranje sarađuje, jer tako ćete imati besplatnu uslugu. Javiće vam telefonom ili sms porukom, što je najbolja varijanta tačno ime firme koju čekate i ime vozača. A šlep službi vaše podatke kao što je vaše ime, marka vozila i broj tablica. Na taj način možete da znate koga vam šalju a ko je u stvari lešinar na putu.
Najbolje je ako kvar može da se otkloni na licu mesta jer i to pokriva polisa, ali ako ne može, sledi besplatan šlep do garaže. Ukoliko auto ne može biti popravljen osiguranje će pokriti troškove smeštaja u hotelu. Koliko noćenja je potrebno zavisi od paketa polise, ali uglavnom možete da računate na barem dva. Neka osiguranja će vam čak pokriti i taksi od mesta gde je kvar do hotela, a taksi uslugu pružiće šlep služba koja će vući vozilo. I naravno po vas će doći poseban auto. Nećete se voziti u kamionu .
Posle završene popravke imaćete pravo na još jedan taksi koji će vas dovesti do mesta gde vam je auto. Treba napomenuti da osiguranja često imaju limite kako na cenu šlepovanja tako i na cenu noćenja. Tu nekad morate da dodate malo para. Osiguranja ne pokrivaju popravke u servisima osim u nekim slučajevima kada se radi o autorizovanoj garaži ili ako su neki delovi pod garancijom ili sam auto, na primer.
Osim ovoga osiguranja pokrivaju i rent-a-car. U slučaju kvara ili udesa možete da koristite zamensko vozilo tokom dva dana uz ograničenje cene iznajmljivanja vozila od npr. 140 evra. Usluga je dostupna obično samo u skupljim paketima.
Treba napomenuti da se često organizuje i povratak putnika kući. Ako vozilu treba ozbiljnija popravka pokrivaju se troškovi puta kući, to jest. u slučaju da automobil neće biti u voznom stanju nekoliko dana ili se šlepuje kući. Postoje razne vrste uslova po ovom pitanju, pa je najbolje da to sami uporedite.
U svakom slučaju iako vam savetujemo da se obezbedite na ovaj način od srca vam želimo da prođete bez ikakvih problema na putu a pogotovo da doživite kvar automobila u Grčkoj. Obratite pažnju na saobracajni propisi u Grčkoj i nećete imati problema uživajte, sretan put.