Изборник Затворити

Zeleni karton cena

zeleni karton je pasos svakog automobila

Zeleni karton ili zelena karta, kako ga još nazivaju, je veoma bitan dokument koji bi svaki vozač morao da ima ukoliko kreće na put van Srbije. To je nešto što bi se bukvalno moglo nazvati pasošem za vozilo. Međutim od 1. Januara 2012. godine, kada je potpisan sporazum između Udruženja osiguravača Srbije i predstavnika 32 nacionalna biroa osiguravača država Evropskog privrednog prostora i pridruženih zemalja ovaj dokument prestaje da bude bitan za zemlje članice EU.
zeleni karton je pasos svakog automobilaNaravno to se ne odnosi na sledeće države u koje ćete putovati ili imate nameru da putujete, a to su: Rusija, Belorusija, Ukrajina, Moldavija, Turska, Izrael, Iran, Makedonija, Albanija, BiH, Tunis i Maroko.
Što se tiče Crne Gore zeleni karton nije neophodan za putovanje na osnovu sporazuma o međusobnom priznavanju polisa obaveznog osiguranja između Srbije I Crne Gore.
Zelenu kartu osiguranja, za gore pomenute zemlje u kojima je ona i dalje obavezna, izdaje osiguravajuće društvo kod kojeg je zaključeno obavezno osiguranje od auto-odgovornosti.

Šta sve treba za zeleni karton
Da biste uspeli da izvadite ovaj dokument osim što u glavi treba da vam svetli stavka zeleni karton cena potrebno je da imate i određene papire:
• Polisu obaveznog osiguranja na uvid i
• Saobraćajnu dozvolu
Ono što je neophodno da znate jeste da zeleni karton važi do isteka premije obaveznog osiguranja koje, ako vam je lakše, važi koliko I registracija vozila. Dakle godinu dana. To znači da je zelenu kartu najbolje da nabavite onda kad registrujete auto ili drugo vozilo. U slučaju da za njega platite pola godine pre isteka registracije platićete punu cenu, a trajaće vam samo šest meseci.

Koliko košta zeleni karton
Ono što je najbitnije za domaće vozače je cena zelenog kartona. Ona je promenljiva I to u zavisnosti od osiguravajuće kompanije. Konkretno u AMS Osiguranju možete kupiti zeleni karton po ceni od 2000 dinara. Što se tiče ostalih osiguravajućih kuća cena zelenog kartona varira od oko 2000 dinara do 3000 hiljade dinara I to se još gleda po određenim parametrima.
Parametri su, na primer, kojoj kategoriji pripada vase vozilo to jest da li je putničko, teretno, motorcikl ili priključno, kolika mu je snaga motora u kilovatima (KW), koji premijski stepen na važećoj polisi imate I naravno koliko ste šteta imali za vreme trajanja jedne polise.
Prema ovim parametrima ako imate putnički automobile od 74KW (1600 kubika), premijski stepen je 4, a imali ste jednu štetu za godinu dana morali biste da platite između 2910 dinara, a negde I 3000 dinara.